Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace

Dobrý ročník? Nejlepší na světě je od Horáka

Profit

Absolutní Šampion v kategorii bílých vín pro rok 2017. Takové ocenění přivezlo Vinařství Horák za svůj Hibernal 2016 z prestižní pařížské soutěže Vinalies Internationales.

 

Titul šampiona však již předchozí rok získalo jiné z vín Leoše Horáka, a to Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015. Vinařství Horák se tak stalo jediným vinařstvím na světě, které vyhrálo dvakrát po sobě, což se za třiadvacet let nejprestižnější světové vinařské soutěže ještě nestalo. To, co znamená michelinské ocenění pro restaurační zařízení, tím je pro nejlepší víno světa titul Lauréat Trophée.

Vlastní vinohrad

Jako malý chlapec vypomáhal Leoš Horák rodičům a stařečkovi ve vinohradu. Vystudoval zemědělskou školu, obor zootechnik. „Táhlo mě to ke zvířatům a k přírodě, ale víno bylo koníčkem všech chlapů v dědině,“ vypráví Horák. Vínu se začal profesionálně věnovat až po roce 1990, kdy nastoupil do vinařské firmy Baloun. „Po pěti letech, kdy jsem vystřídal všechny profese, jsem začal dělat enologa a sklepmistra. Zároveň jsme vinařili doma. Nejdříve jsem prodával sudové víno, poté jsem začal některá vína lahvovat,“ vzpomíná na své začátky.

Vlastní vinařství Horák oficiálně založil roku 2004, ale v původním zaměstnání setrvával ještě další tři léta. „Už jsem to nestíhal, v práci i doma, tak jsem se rozhodl udělat zásadní řez a věnovat se jenom tomu svému. Ale do práce jsem ještě rok před ukončením docházel, abych zaučil nového enologa. Nebylo mi to lhostejné,“ vysvětluje.

Vinalies Internationales

Největší možnou propagací vína nemůže být nic prestižnějšího než jediný double v historii soutěže Vinalies Internationales. Když Vinařství Horák se svým Cabernetem Moravia Rosé 2015 vyhrálo titul Šampiona, byla to veliká událost. Když však o rok později vyhrál v kategorii bílých vín Hibernal 2016, byl to doslova šok.

Vinaři se zpravidla osobně soutěže neúčastní. „Do soutěže posíláte vzorek – karton vín, tedy šest kusů a zaplatíte startovací poplatek,“ popisuje Horák, „jediné, co víte, je, že se daný den víno hodnotí, a tak čekáte.“

V soutěži jsou zastoupené čtyři kategorie: nejlepší bílé, červené, růžové a sladké víno. Degustátoři ze 45 zemí poté vybírají vítěze, z nichž ti nejvýše hodnocení získávají stříbrné a zlaté medaile. Nejvyšší hodností pro víno v každé z kategorií je však titul absolutního Šampiona, krále vín, kterému náleží přízvisko Lauréat Trophée. V roce 2016 se jím stalo Cabernet Moravia Rosé 2015 z Vinařství Horák. „Je to mladá odrůda vinné révy vyšlechtěná v České republice Lubomírem Glosem,“ vysvětluje Horák, „vznikla křížením Zweigeltrebe a Cabernetu Franc a dělají se z ní spíš svěží vína.“ První cena za růžové víno byla Leoši Horákovi předaná na výstavě vín v Brně. „Prezentovali to tak, že se tahle výhra v republice ještě nikomu nepodařila, že je to strop a ničeho vyššího už nelze dosáhnout,“ vzpomíná Horák.

Módní a odolný

Laťka byla ovšem překonaná: „Tenhle rok jsme dali do soutěže Hibernal 2016, který vyhrál mezi tisícem bílých vín, což je nejvíce zastoupená kategorie vůbec.“ Stejně jako minulý rok volal Horákovi degustátor a novinář Luboš Bárta, aby mu sdělil radostnou zprávu. „Volal mi v noci, a dokonce při vyhlašování nedával pořádně na Hibernal bacha, protože tohle neočekával, ani kdyby si měl na to vsadit,“ vypráví Horák. „Další den jsme jeli kvůli degustaci do Prahy. Oficiální tisková zpráva nás zastihla právě tam a volali nám z Kavčích hor, tak jsme jeli rovnou do televize.“

Odrůda Hibernal vznikla také křížením, a to Ryzlinku rýnského se Seibelem. „Je to méně známá odrůda, která se pěstuje u nás a v Německu. Většinou se z ní dělají suchá vína, která jsou plná a aromatická, navíc je odolná proti plísním a houbám, dokonce se z ní dají dělat biovína,“ vypočítává pozitiva odrůdy Horák, „Hibernal se k nám hodí, má velký potenciál a je dost módní.“ Čtyři vítězná vína v čele s Šampionem navíc budou zařazená do publikace 1000 Vins du Monde pro rok 2017, která se po skončení Vienalis Internationales vždy vydává.

Šestnáct odrůd

Cesta za nejlepším vínem světa je lemovaná roky zkušeností a láskou k vinohradu. Podle Leoše Horáka je třeba tomu jít naproti, dělat kvalitu. A mít štěstí. „Do vína dáváme zároveň kus sebe, kdyby mi něco nechutnalo, tak bych se s tím neztotožnil,“ vysvětluje Horák, v jehož vinařství může zákazník ochutnat až šestnáct odrůd.

Roční produkce vína vychází na 60 tisíc láhví. Přesto se jedná o malý rodinný podnik, který si však zcela vystačí. K tomu Horák dodává: „Pracujeme celoročně jenom ve třech lidech. Bratr Svatopluk, syn Lukáš a já. Lukáš vystudoval Střední vinařskou školu a je tu s námi už pět let. Také má stejně jako já degustátorské zkoušky. Momentálně jsem ve firmě zastupitelný ve všem Lukášem,“ dodává Horák, jehož syn bude pokračovat započnutém podniku. „Nejde nám ani o to něco rozšiřovat, jako spíš firmu stabilizovat,“ pokračuje zakladatel. „Stavíme novou provozovnu, koupili jsme nový lis a chceme mít také čas na rodinu a přátele. Kolem vinohradu je celoročně mnoho práce a víc bychom ani nestíhali. Tohle nám bohatě stačí a já jsem spokojený tak, jak to je.“